Учени показаха в Йоханесбург за пръв път най-стария и най-пълния скелет на

...
Учени показаха в Йоханесбург за пръв път най-стария и най-пълния скелет на
Коментари Харесай

20 години след откриването показаха за пръв път Малката стъпка

Учени демонстрираха в Йоханесбург за пръв път най-стария и най-пълния скелет на хоминид, наименуван Малката стъпка, оповестиха Франс прес и в. " Дейли мейл ".
Скелетът носи това име поради дребните костици на стъпалото, открити от Рон Кларк в пещерите Стеркфонтейн край Йоханесбург през 1994 година Фосилът беше датиран на 3,67 милиона години.

Две десетилетия след откриването на останките, университетът на Уитуотърсранд в Йоханесбург сподели на практика цялостния скелет на австралопитека.

Той ще помогне на експертите да изучат по какъв начин се е движил хоминидът, да дефинират по какъв начин е изглеждал и по какъв начин е еволюирал човешкият тип.

През целия този интервал експертите са изравяли, почиствали, реконструирали и анализирали нежните кости.

Малката стъпка е женски екземпляр на към 30 години, представител на вида Автралопитекус прометеус. Той е живял почти по същото време като Австралопитекус афаренсис - тип, чиито най-прочут фосил Луси беше открит в Етиопия.

И двата типа са притежавали човешки и маймунски черти, само че с разнообразни характерности. Самата Луси е живяла към 500 000 години по-късно.

Представители на Автралопитекус прометеус са били по-едри и по-високи от типа на Луси, с лицеви характерности, наподобяващи тези на горилите, ходели са изцяло изправени и са имали мощни ръце, позволявали им да се катерят по дърветата.

Ръцете на Малката стъпка са били пропорционални като нашите, с дълъг палец и по-къси пръсти и длани. Краката й са били по-дълги от ръцете.
Възрастта на Малката стъпка е удостоверение, че типът на Луси не е единственият, от който е допустимо да са произлезли по-късни членове на човешкото родословие.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР